Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2011 16:57 - Болести, предавани между конете и хората
Автор: konete Категория: Други   
Прочетен: 4241 Коментари: 0 Гласове:
2




 

Зоонозите са болести, които се предават между животните и човека. Гръбначните животни са приемници на зоонозите. Много организми, като бактериите и вирусите, които засягат животните, могат да причинят заболяване и при хората. Различни зоонози се предават от дивите животни на човека или от дивите животни на домашните животни и на човека. Зоонозите, които се предават от конете на хората са:

 

 

Бруцелозата, наричана още Малтийска треска или Болест на Банг, понякога засяга конете, при които се свързва с фистула на холката и разязвявания на главата. Като резултат от бруцелозната инфекция се наблюдават и аборти при кобилите. Бруцелозата се причинява от бактерията Brucella sp., която при конете обикновено се локализира в мускулите, сухожилията и ставите, въпреки, че се съобщава и за аборти. Когато бактерията проникне в ставната капсула на рамото, се появява подуване и ставната капсула може да се спука. След като се отвори ставата, обикновено в нея нахлуват гноеродни бактерии и причиняват загнояване, наречено „фистула на холката”. Съдържанието на раната съдържа огромен брой бруцелозни бактерии, които са заразни за хората, които докосват или вдишват бактериите.

 

 

Бяс. Сред голямото разнообразие от вирусни инфекции, засягащи конете, бясът е една от болестите, които са особено опасни за хората. Въпреки, че честотата на поява на бяс при конете е ниска (по-малко от 1% от диагностицираните с бяс животни), в САЩ се съобщава за 45-50 случая на бяс годишно. Поради неяснотата на ранните клинични признаци, за бяс се подозира само в късните фази на развитие. По тази причина броят на хората, изложени на заразени с бяс коне, обикновено е висок. Клиничните признаци на заболяването по време на първоначалния преглед включват слабост на задницата, ламинит, колика. Следват паралитични признаци, като затруднено преглъщане. Конете, заразени с бяс, обикновено умират в рамките на една седмица от появата на клиничните признаци.

 

 

Антраксът е зооноза, която засяга почти всички животински видове. Хората могат да развият локални лезии, като карбункули и пустули от контакта с инфектираната кръв, и пневмония от вдишване на инфекциозния агент.

 

 

Други зоонози по конете са сапът, тетанусът, туларемията, туберкулозата и лептоспирозата. Въпреки, че тези заболявания не се срещат често при конете, те представляват заплаха за здравето на хората.

 

 

Сап. Сапът се причинява от бактерията Burkholderia mallei. Среща се най-вече при конете, но също така и при магарета и мулета. Козите, котките и кучетата също могат да се заразят с болестта. Бактерията се съхранява в заразената почва и вода и се разпространява чрез животните и хората чрез директен контакт. Има две форми на заболяването: белодробна и кожна. И в двата случая болестта често е фатална. Не съществуват ваксини срещу Burkholderia mallei.

 

 

Лептоспироза. Болестта се причинява от организми от рода Leptospira. Заболяването представлява професионална заплаха за хората, работещи в сферата на водоснабдяване и канализация. Ветеринарните лекари, хуманитарните работници и привържениците на водни спортове също са изложени на по-голям риск от заразяване. Изключително заразната спирална бактерия може да се предаде на хората чрез урината от инфектираните животни от всички видове. Бактерията може да навлезе в тялото през малки наранявания на кожата, а вероятно и през конюнктивите. Известно е, че бактерията причинява увеит (възпаление на вътрешните структури на окото, познато като периодична офталмия или месечна слепота), потъмняване на роговицата, аборти, треска и жълтеница. Смята се, че лептоспирозата е причина и за някои случаи на преждевременни раждания, лезии на копитата, намалена продукция на мляко, бъбречна недостатъчност и дори смърт при конете. При хората заболяването варира от незабележима до тежка инфекция и смърт. Конете могат да предават болестта чрез инфектирана питейна вода или сено и  зърно, заразени от урината на болни коне, крави, свине или диви животни, в това число порове, плъхове, миещи мечки, опосуми и елени.

 

 

Тетанусът се причинява от бактерия, наречена Clostridium tetani. Организмът не засяга най-здравите животни и те бързо развиват имунитет, въпреки, че може да има и смъртни случаи, особено при новородените. Заболяването обикновено започва след инфектиране на рани и води до мускулни спазми и затруднено дишане, завършващи със смърт. Много от случаите при хората са вследствие на леки наранявания, за които се счита, че не си струва да бъдат прегледани от лекар, а в някои случаи дори няма абсолютно никакви данни за физическо нараняване.

 

 

Трихофитията, наричана още дерматомикоза, е зооноза, причинявана от гъбички. Тъй като трихофитията лесно се предава на хората, трябва да бъдат използвани ефективни санитарни мерки и всички инфектирани с гъбички лезии трябва да бъдат обработвани с химически препарати или изгаряни. Гъбичките, които най-често причиняват трихофития при конете са Trichophyton equinum и Trichophyton mentagrophyes. Microsporum canis (най-честият причинител на трихофития при кучетата) също често се изолира и при конете. Лезиите при трихофития са кръгли и без косми, а засегнатата кожа е удебелена и покрита с люспи.

 

 

Салмонелозата се причинява от бактерията Salmonella enterica. Тя е един от най-често срещаните инфекциозни причинители на диария при конете. Въпреки, че при повечето коне инфекцията се изчиства за няколко седмици, някои животни могат да носят бактерията дълго и да я разпространяват чрез изпражненията. В началото се появява треска, следвана от тежка, профузна, а понякога и кървава диария и дехидратация. При хората инфекцията причинява възпаление на червата и отравяне на кръвта.

 

 

Други зоонози, пренасяни от конете на хората, включват ерлихиоза, бластомикоза, кокцидиомикоза, дерматофилоза, риноспоридиоза, споротрихоза, венецуелски енцефалит, везикуларен стоматит, западнонилски вирус, западен конски енцефалит.

 

 

Ако се съмнявате за зооноза, се консултирайте с ветеринарен лекар; запомнете, че е по-лесно да използвате предпазни мерки, за да избегнете болестта, отколкото да се борите с нея.

 



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930